Osteoporoza – boala care nu doare

Osteoporoza – boala care nu doare

Osteoporoza este cea mai frecventă boală metabolică osoasă, care se caracterizează prin scăderea densității minerale osoase și modificarea microarhitecturii osului. Osteoporoza  în primă fază nu doare, dar evoluează treptat, fiind adesea descoperită abia după apariția complicațiilor, dintre care cea mai de temut este fractura de șold.

Recomand ca persoanele cu risc crescut de a dezvolta osteoporoză să meargă la medicul endocrinolog sau reumatolog pentru a pentru a preveni sau trata această boală.

Factorii de risc pentru apariția osteoporozei

 • vârsta înaintată
 • sexul (femeile sunt afectate mai frecvent decât bărbații deoarece la menopauză scăderea estrogenilor duce la accelerarea pierderii de masă osoasă)
 • fumatul, consumul excesiv de alcool
 • sedentarismul
 • tulburările de alimantație (dieta săracă în calciu și vitamina D)
 • greutatea corporală foarte scăzută (anorexia)
 • menopauza precoce (oprirea menstruației înainte de 40 de ani)
 • bolile cronice precum diabetul zaharat tip I, boli reumatologice (poliartrita reumatoida), endocrinologice (hipertiroidism, hiperparatiroidism, sindrom cushing)
 • tratamentul cu anumite medicamente (glucocorticoizi)

1382272740Osteoporosis-early-signs-5-3Simptomele osteoporozei

 • scăderea  progresivă în înălţime
 • postura încovoiată
 • dureri de spate (apar după tasarea vertebrelor)
 • dureri la nivelul şoldului sau membrelor inferioare, apărute în special în timpul nopţii (în stadii avansate)
 • îngreunarea capacităţii motorii, de a depune efort şi de a ridica greutăţi.

Diagnosticul se pune printr-o anamneză amănunțită care identifică factorii de risc personali sau familiali (istoric de fractură de șold la mamă) și prin efectuarea osteodensitometriei (DEXA). Aceasta este o investigație nedureroasă, foarte puțin iradiantă, simplu și rapid de realizat, care care măsoară densitatea minerală osoasă la nivelul coloanei lombare și șoldurilor.

Ghidurile internaționale recomandă efectuarea DEXA la femeile în postmenopauză și la barbații peste 70 de ani. În cazul pacienților care prezintă dureri de spate importante și scădere în înălțime medicul poate recomanda și o radiografie de coloană pentru a depista eventuale tasări vertebrale.

Prevenția și tratarea osteoporozei este esențială pentru o îmbătrânire de calitate.

cardio-training-for-senior-womenPrevenția osteoporozei se face prin menținerea unei greutăți corporale normale, adminstrarea de suplimente cu calciu și vitamina D3, o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, evitarea obiceiurilor nocive (fumat, consumul excesiv de alcool sau cafea).

În cazul în care osteoporoza este deja instalată măsurile igieno-dietetice nu mai sunt suficiente, fiind necesar un tratament specific cu medicamente care împiedică pierderea masei osoase (bisfosfonații, denosumabul) sau ajută la formarea de os nou (teriparatidul).

Complicațiile osteoporozei sunt fracturile de fragilitate, care apar după un traumatism minim (căderea de la proprie înalțime) care în mod normal nu ar produce fractura osului. O fracură majoră precum cea de șold are consecințe negative asupra calității vieții și chiar asupra speranței de supraviețuire în rândul pacienților vârstnici.

Scăderea densității osoase (osteoporoza) este un proces normal, o dată cu înaintarea în vârstă, care nu poate fi oprit doar poate fi încetinit și tratat dacă pacientul este conștient de existența sa și se adresează medicului.

Sursa foto ghmsl, delhidailynews, honesthealthnews