Anticoncepționale orale - ce sunt și cum funcționează

Anticoncepționale orale - ce sunt și cum funcționează

Pilulele anticoncepționale reprezintă una dintre cele mai sigure metode de prevenire a unei sarcini nedorite în rândul femeilor tinere. Dacă sunt administrate conform recomandărilor medicului ele au o eficiență de până la 99%. Cunoașterea tipurilor de anticoncepționale orale și a modului de acțiune favorizează obținerea unei protecții cât mai eficiente și cu riscuri cât mai mici asupra femeilor.

Tipuri de anticoncepționale orale

  • Pilulele care conțin doi hormoni (etinil estradiol și un progestativ) în cantități variabile se numesc contraceptive orale combinate. Acestea reprezintă cel mai folosit tip de anticoncepționale orale
  • Există și contraceptive orale care conțin doar progesteron. Ele sunt recomandate de obicei femeilor care au contraindicații la estrogeni sau post-partum

În funcție de raportul dintre cei doi hormoni anticoncepționalele pot fi

  • monofazice (eliberează aceeași cantitate de estrogen și progesteron în fiecare zi și au, de obicei, aceeași culoare)
  • multifazice (au culori diferite și eliberează cantități diferite de hormoni, fiind foarte important să fie luate în ordinea săgeților sau numerotării de pe folie).

Cum funcționează

Cei doi hormoni din compoziția contraceptivelor orale împiedică apariţia unei sarcini și menţin ciclul menstrual stabil. Aceștia au multiple mecanisme de acțiune.

Progestativul

  • Inhibă ovulaţia prin acțiunea la nivelul hipotalamusului și hipofizei unde scade pulsurile de GnRh și secreția de LH
  • Pe lângă inhibiția hormonilor responsabili pentru apariția ovulației progesteronul are și un efect local
  • El determină îngroșarea mucusului cervical afectând astfel mobilitatea spermatozoizilor și implantarea uterină

Etinil estradiolul

  • Inhibă secreția de FSH – hormon hipofizar responsabil pentru selecția foliculului dominant (foliculul care intră în ciclul de maturare și este eliberat la ovulație)
  • În plus potențează efectele progestativului
  • De asemenea asigură stabilitate endometrului împiedicând apariția sângerărilor anormale între menstruații

Alte efecte benefice

Există anumite progestative care au și acțiune antiandrogenică. Acestea sunt folosite nu doar pentru prevenția sarcinii, ci și pentru tratarea unor afecțiuni endocrinologice precum

  • hirsutismul (păr în exces cu dispoziție masculină)
  • acneea
  • amenoreea secundară (absența menstruațiilor)
  • sindromul de ovar polichistic

Cum se utilizează

De obicei administrarea primei pilule se face începând cu prima zi de menstruație, la aceeași oră în fiecare zi.

Acest lucru este foarte important în cazul pilulelor care conțin doar progesteron. Întârzierea administrării cu mai mult de 2-3 ore față de ora stabilită scade efectul contraceptiv și necesită folosirea unei alte metode de contracepție (prezervativ) timp de 2 zile.

În cazul pilulelor combinate respectarea orei nu este la fel de strictă, dar pentru o protecție cât mai sigură pilulele trebuie administrate zilnic într-un interval orar constant. În funcție de numărul acestora, se va face o pauză de 7 zile (în cazul în care folia are 21 de comprimate) sau se va continua administrarea fără întrerupere (în cazul în care folia are 28 de comprimate).

Utilizate corect pilulele anticoncepționale vă protejează de o sarcină nedorită dar nu și de bolile cu transmitere sexuală.

Alegerea contraceptivului potrivit vârstei și nevoilor organismului se face după o consultație la medicul endocrinolog sau ginecolog.

Efecte asupra fertilității

Pilulele contraceptive nu determină infertilitate. După renunțarea la folosirea contraceptivelor orale femeile sănătoase din punct de vedere reproductiv pot rămâne însărcinate la fel de repede ca şi femeile care folosesc metode contraceptive nehormonale. În cazul administrării contraceptivelor pentru o perioadă foarte lungă de timp, pot să apară tulburări de ciclu menstrual după oprirea pilulelor. De obicei sunt necesare câteva luni pentru ca axul hipotalamo-hipofizo-ovarian să iasă de sub efectul inhibor al contraceptivelor și să-și reia funcția cu normalizarea ciclului menstrual.

Informarea despre modul de acțiune vă vor ajuta să înțelegeți cum să folosiți cât mai corect această metodă contraceptivă, cu efecte adverse cât mai mici și protecție cât mai ridicată.