Dieta mediteraneană - aliat care previne cancerul de sân
Dieta mediteraneană constă în consumul preponderent de pește, fructe, alune, vegetale, cereale, și ulei de măsline. Ea are numeroase beneficii mai ales asupra sistemului cardio-vascular, protejând organismul de afecțiunile cardiace și accidentele vasculare. Studii mai noi susțin efectul benefic al acestui regim alimentar și pentru alte boli.
Dieta mediteraneană și cancerul de sân
Potrivit unui studiu recent prezentat de Organizația Mondială de Cercetare a Cancerului, dieta mediteraneană reduce riscul de a dezolta cancer de sân cu 40%.
Studiul a arătat o reducere a riscului de dezvoltare al unui tip special de cancer de sân – cel cu receptori negativi pentru estrogeni. Acesta apare în special la femeile aflate la menopauză și are un prognostic mai grav. Fiind receptor negativ pentru estrogeni, nu răspunde la tratamentul hormonal. De aceea sunt necesare chimioterapia și radioterapia pentru a trata cancerul de sân.
Un alt factor important pentru a preveni cancerul de sân este evitarea consumului de alcool. Cu toate că în mod tradițional dieta mediteraneană permite consumul unei cantități limitate de alcool, acesta este contraindicat pentru femeile suferind de neoplasm mamar.
Dieta mediteraneană este recomandată și în cazul femeilor tratate pentru neoplasm mamar, deoarece previne reapariția cancerului.
Un studiu realizat în Italia a urmărit timp de 3 ani un grup de femei tratate pentru cancer de sân. Astfel s-a observat o rată mai mică de recidivă în rândul celor care au urmat o dietă mediteraneană. Activitatea fizică regulată este de asemenea un factor esențial în prevenția reapariției cancerului.
Screening-ul pentru cancerul de sân
Chiar și femeile care au un stil de viață sănătos trebuie să cunoască simptomele cancerului de sân și să se adreseze medicului.
Screeningul pentru cancerul de sân depistează tumori foarte mici care nu pot fi diagnosticate prin palpare. Mamografia este singura metoda de screening care scade decesele prin neoplasm mamar. Femeile tinere, sub 40 de ani, nu au indicație de a efectua mamografie. Pentru acestea este indicată ecografia mamară și doar în cazuri la risc mamografia.
O dietă variată bogată în fructe și legume proaspete și activitatea fizică zilnică ajută la scăderea riscului de apariție a cancerului de sân.
Prevenția este elementul cheie în lupta împotriva cancerului de sân iar dieta mediteraneană pare a fi un aliat important. Studii ulterioare sunt necesare pt a identifica factorii de risc implicați în diferitele tipuri de cancer de sân.