Prevenția osteoporozei - obiceiuri sănătoase care îți vin în ajutor
Osteoporoza este o boală caracterizată prin scăderea densității minerale osoase care apare atât la femei cât și la bărbați o dată cu înaintarea în vârstă. Prevenția osteoporozei este un subiect de interes în societatea modernă în care se dorește o îmbătrânire de calitate.
Osul este un țesut viu, aflat într-un proces continuu de creştere și remodelare. Prevenția osteoporozei începe cu dezvoltarea şi atingerea unei mase osoase maxime în tinereţe. Vârful de masă osoasă este atins în jurul vârstei de 20 de ani. Procesul de îmbătrânire al organismului afectează și țesutul osos cu scăderea treptată a densității și rezistenței osoase. Acest lucru poate duce la apariția fracturilor de fragilitate.
Femeile aflate la menopauză au un risc crescut și trebuie să acorde o atenție deosebită sănătății osoase. Osteoporoza este o boală care nu doare fiind depistată uneori doar după apariția complicațiilor și anume fracturile de fragilitate.
Cum facem prevenția osteoporozei?
- Calciul: Aportul scăzut de calciu accelerează demineralizarea osoasă și instalarea osteoporozei. Alimentele bogate în calciu: lapte şi produsele lactate, tofu, peşte, sucuri de fructe, legumele verzi precum spanacul, mazărea, dovleceii, prazul, brocoli, castravete. Acestea nu trebuie să lipsească de la nici o masa. Dacă aportul de calciu din alimente nu este suficient se recomandă suplimente de calciu (1000 mg pentru adulții sub 50 de ani și 1200 mg pentru cei peste 50 ani).
- Vitamina D: Favorizează absorbția calciului din alimente și menține masa osoasă. Poate fi sintetizată la nivelul pielii prin expunerea la soare. Alimente bogate în vitamina D: macroul, somonul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile. În cazul persoanelor care nu se expun la soare (muncă în spații închise, țări cu puțin soare) sau nu consumă alimentele precizate se recomandă suplimente de Vitamina D 800-1000 UI/zi
- Magneziul: Contribuie la mineralizarea oaselor și menținerea nivelurilor normale ale calciului în organism. Deficitul de calciu este dificil de corectat dacă este și hipomagnezemie (nivel scăzut de magneziu). Alimentele bogate în magneziu: semințe de floarea soarelui, de dovleac, târâțe de grâu, nuci, spanac, busuioc, migdale, fistic, avocado
- Suplimentarea cu Calciu 1000 mg/zi și vitamina D 1000 UI/zi se recomandă la toate femeile aflate la menopauză pentru prevenirea osteoporozei
Obiceiuri sănătoase
- Renunțarea la fumat și consumul moderat de alcool
- Consumul moderat de cafea: Cafeaua crește eliminarea renală a calciului. La fiecare 100 mg de cafeină ingerată organismul pierde 6 mg de calciu.
- Evitarea băuturilor dulci carbogazoase: acestea au un conținut ridicat de acid fosforic, ce crește cantitatea de calciu eliminat prin urină
- Activitate fizică: la fel ca și mușchii, scheletul devine mai puternic când este antrenat. Sedentarismul duce la pierderea calciului din oase și scăderea rezistenței scheletului.
- Se recomandă sporturile si activitățile care includ o componentă antigravitațională, prin susținerea unor greutăți sau a greutății propriului corp: mers pe jos, gimnastică, aerobic, jogging.
Osteoporoza și fracturile de fragilitate nu trebuie considerate ca fiind consecințe firești ale îmbătrânirii. Calitatea vieții depinde în mare măsură de contribuția pe care o aducem zi de zi la menținerea sănătății.
Niciodată nu este târziu să ne schimbăm în bine stilul de viață, pentru a ne păstra sănătatea. Dobândirea și menținerea unor obiceiuri sănătoase pe tot parcursul vieții încetinește procesul fiziologic de scădere a masei osoase.