Sarcina și principalele afecțiuni tiroidiene

Sarcina și principalele afecțiuni tiroidiene

Sarcina reprezintă o perioadă în care se produc numeroase modificări hormonale care contribuie la dezvoltarea normală a fătului. Glanda tiroidă a gravidei se adaptează noii situații, crescând ușor în dimensiuni și secretând cantități mai mari de hormoni tiroidieni. Aceste modificări se datorează excesului de estrogeni din timpul sarcinii și secretiei de către placentă a hormonului HCG sau Human Chorionic Gonadotrophin (detectat de testele de sarcină).

În timpul sarcinii hormonii tiroidieni contribuie la dezvoltarea normală a sistemului nervos al fătului. În primele 10-12 săptămâni de sarcină fătul este dependent în totalitate de hormonii tiroidieni proveniți de la mamă. Tiroida fătului se formează și începe să producă hormoni tiroidieni la sfârșitul primului trimestru de sarcină.speaker-1305537__480

Pentru ca pe timpul sarcinii să existe o cantitate adecvată de hormoni tiroidieni trebuie ca mama să aibă o funcție tiroidiană normală și un aport adecvat de iod. Sarcina este o perioadă în care necesarul de iod crește. Acesta este esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni atât în tiroida mamei cât și a în cea a fătului.

Organizația mondială a sănătății recomandă un aport de iod de 200 mcg/zi în timpul sarcinii.

Este bine de ştiut atât înainte de a fi gravidă, cât şi în timpul sarcinii dacă există sau nu o patologie tiroidiană. Momentan screening-ul (depistarea) disfuncțiilor tiroidiene nu este obligatoriu pentru toate gravidele. Cu toate acestea la numeroase congrese internaționale se discută despre rolul acestuia în prevenirea complicațiilor materno-fetale.

Femeile aflate la risc de a dezvolta o afecțiune tiroidiană pe parcursul sarcinii

  • cele cu istoric familial de boli tiroidiene
  • care prezintă simptome sau semne clinice de afectare tiroidiană
  • cele la care se depistează guşă
  • anticorpi antitiroidieni (ATPO şi/sau ATGL) pozitivi sau alte boli autoimune( diabet zaharat tip I, boală celiacă, vitiligo),
  • femeile cu istoric de avort spontan sau naştere prematură, cu infertilitate
  • care au fost expuse anterior radiaţiilor în zona capului și gâtului (de exemplu, ca tratament pentru cancer)

Dacă vă regăsiți în una din aceste situații recomand consultarea unui medic endocrinolog în momentul apariției sarcinii sau chiar înainte de a rămâne gravidă, dacă sarcina este programată.

Patologia tiroidiană este foarte răspândită în populația generală, mai ales în rândul femeilor. De multe ori simptomele lipsesc iar pacienta nu știe că are o afecțiune tiroidiană. Hipo sau hipertiroidia determină tulburări de ciclu menstrual și infertilitate. Pe parcursul sarcinii aceste afecțiuni pot avea efecte negative atât asupra fătului cât și asupra mamei.baby-1151351__480

Hipotiroidia este frecventă în sarcină. Determină hipertensiune gestațională, naștere prematură, copii cu greutate mică, malformați congenitale, retard mental, hemoragii postpartum, anemie, avort.

Hipertiroidia este mai rară în sarcină. Produce preeclamsie, insuficiența cardiacă, dezlipire de placentă, infecții și hemoragii postpartum, avenime și chiar avort spontan.

Nodulii tiroidieni nu influențează fertilitatea femeii sau dezvoltarea intrauterină a fătului. Însă pe parcursul sarcinii nodulii tiroidieni pot crește ca număr sau dimensiuni.

Tiroidita cronică autoimună are o evoluție variabilă în sarcină. Femeile cu tiroidită autoimună dar cu funcție tiroidiană normală pot dezvolta hipotiroidie pe parcursul sarcinii. Tiroida lor nu se poate adapta la necesarul crescut de hormoni tiroidieni. În plus, unii dintre anticorpii antitiroidieni existenţi la mamă pot traversa placenta. Astfel sunt afectate formarea şi funcţionarea tiroidei copilului.

Femeile care suferă de afecțiuni tiroidiene trebuie monitorizate de un medic endocrinolog pe toată durata sarcinii deoarece necesarul de hormoni tiroidieni variază de la un trimestru la altul.

Personal consider că este bine ca orice femeie să se asigure că glanda tiroidă funcționează normal, înainte de a rămâne gravidă. De asemenea funcția tiroidiană trebuie verificată la orice femeie investigată pentru infertilitate.

Evaluarea pentru o posibilă afecțiune a tiroidei presupune doar două analize de sânge  (TSH și ATPO) și o ecografie tiroidiană. Acest screening poate preveni posibile complicații materne și fetale care vor necesita investigații și proceduri ulterioare mult mai costisitoare.