Teste hormonale și anticoncepționalele orale
Anticoncepționalele orale reprezintă una dintre cele mai răspândite și sigure metode de contracepție, cu o rată teoretică de eșec de 0,1%. Acestea se împart în pilule combinate care conțin cei doi hormoni feminini (estrogen și progesteron) sau pilule care conțin doar progesteron. Cele mai folosite sunt contraceptivele orale combinate.
În general femeile tinere, sănătoase nu au nevoie de teste hormonale costisitoare atunci când iși doresc să folosească anticoncepționalele orale. Totuși alegerea pilulei nu trebuie facută la întâmplare. Recomand vizita la medicul endocrinolog pentru a determina împreună contraceptivul potrivit fiecărei femei în parte.
Consultația medicală pentru prescrierea anticoncepționalelor orale
- discuția despre istoricul familial și personal al pacientei (posibile probleme de sănătate care să contraindice utilizarea pilulelor)
- examenul clinic (greutate, măsurarea tensiunii arteriale)
- un set de analize de sânge uzuale (hemoleucogramă, glicemie, profil lipidic, transaminaze, creatinină)
dacă pacienta are ciclu menstrual normal (axului hipotalamo-hipofizo-ovarian funcționează normal), iar examenul clinico-biologic nu evidențiază o disfuncție endocrinologică nu sunt necesare alte teste hormonale - cunoașterea medicamentelor pe care le ia pacienta deoarce anticoncepționalele ar putea modifica efectul acestora
- medicamente precum unele antibiotice sau antivirale pot scădea acțiunea contraceptivă a pilulelor
- se preferă pilulele în cazul femeilor tinere (sub 35 ani), normoponderale (cu greutate normală), nefumatoare
- dacă se depistează tensiune arterială mare (>140mmHg), diabet zaharat, dislipidemie (nivel crescut al grăsimilor în sânge), probleme biliare, migrene se recomandă evitarea pilulelor
- dacă pacientelor au istoric de cancere (san, endometru), boli cardio-vasculare, tulburări de coagulare, afecțiuni hepatice sau renale anticoncepționalele orale sunt contraindicate
Ce se întâmplă când oprim anticoncepționalele orale
Pilulele pot fi oprite fie din dorința pacientei, fie la recomandarea medicului (dacă apar reacții adverse sau au fost administrate o perioadă lungă de timp).
Când anticoncepționalele orale nu mai sunt administrate fertilitatea se reia și dacă nu se dorește o sarcină trebuie folosită altă metodă de contracepție.
Este posibil ca axul hipotalamo-hipofizo-ovarian să rămână inhibat chiar și după oprirea acestora ceea ce va duce la întârzierea menstruației. Nu este însă un semnal de alarmă deoarece ciclul menstrual se va normaliza în câteva luni, în funcție de persoană. În cazul în care menstruația nu se reia este necesar consultul medical.
Deși în cazul femeilor tinere, sănătoase, anticoncepționalele orale reprezintă o metodă sigură, ușor de administrat, cu riscuri scăzute, este foarte importantă consultarea medicului înaintea începerii tratamentului. Acesta va identifica posibilele contraindicații, vă va prescrie pilula potrivită, vă va instrui asupra modului de administrare, a efectelor adverse și a recunoașterii semnelor de alarmă.
Sursa foto pixabay, iflscience, cnynews