Meditația și efectele benefice pe hormonul stresului
Meditația reprezintă o practică veche de peste 5000 de ani, prin care mintea este golită de gânduri și atenția este direcționată către momentul prezent. Deși este considerată o componentă a religiilor estice, meditația este din ce în ce mai des folosită în lumea vestică pentru relaxare și deconectare de la stresul zilnic.
Efectele benefice ale meditației
- construirea unei forțe interioare vitale superioare
- dezvoltarea compasiunii, răbdării și iertării
- creșterea capacității de concentrare
- relaxarea corpului și a minții
- scăderea stresului și a anxietății
- reducerea procesele inflamatorii din organism
Recent a fost demonstrat impactul la nivel hormonal și biochimic al acestei forme de relaxare. Cercetătorii americani au dovedit că practicarea zilnică a meditației reduce nivelul moleculelor inflamatorii din organism și al hormonului de stres cu 15 %. Mai mult, psihiatrii susțin rolul acestei practici în tratarea anxietății și a altor tulburări afective.
Anxietatea se caracterizează printr-un sentiment de nesiguranță și îngrijorare continuă în legătură cu un posibil pericol. În lumea modernă această afecțiune este din ce în ce mai frecventă, afectând 25 % din populație.
Cercetătorii britanici au studiat efectele meditației asupra a 89 de pacienți care sufereau de anxietate. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri egale. Timp de 8 săptămâni primul grup a urmat un curs de meditație iar cel de-al doilea un curs de management al stresului. Înainte și după încheierea cursurilor participanții au fost supuși unui test de stres. Ei au fost anunțați că trebuie să susțină un discurs în fața unei audiențe (situație care crează un nivel ridicat de anxietate în special în rândul persoanelor emotive).
La pacienții care au urmat cursul de meditație valorile hormonului de stres (cortizolul) și ale proteinelor inflamatorii (IL-6, TNF-alpha) au fost mai mici în timpul situației stresante. Participanții care au urmat cursul de management al stresului au avut valori crescute ale cortizolului și moleculelor inflamatorii la proba discursului în public atât înainte cât și după finalizarea cursului.
Astfel meditația s-a dovedit a fi o metodă puțin costisitoare dar eficientă pentru a face față situațiilor stresante.
Există numeroase tehnici de meditație: concentrarea pe respirație, pe un sunet, pe un obiect, autoanaliza corporală, rugăciunea. Fiecare persoană poate experimenta și alege metoda cea mai potrivită pentru nevoile și personalitatea sa. Însă indiferent de tehnica aleasă, autodisciplina și perseverența sunt factorii cheie pentru a beneficia de afectele pozitive ale meditației.
Studii viitoare urmează să dovedească unde se situează meditația în cadrul practicii medicale. Rămâne o formă de relaxare sau ar putea fi introdusă în tratamentul unor boli psihiatrice sau chiar organice?
Sursa telegraph